Årsskrift 2017

Årsskriftet 2017 indeholder følgende artikler:

Et løsagtigt Fruentimmer fra Husby. På forsiden af Ulfborg-Vemb Lokalhistoriske Arkivs årsskrift 2017 poserer Maren Katborg foran sin faldefærdige rønne i Ulfborg Stationsby. Måske hun har fået en skilling for at lade sig fotografere til de tre postkort vi kender til med hende som motiv? Præsten i Husby tillod sig, med tidens moral i ryggen, at skrive i kirkebogen at Maren var et løsagtigt fruentimmer. Johanne Marie Stender har skrevet om Marens skæbne fra hun i 1811 blev født i Husby til hun, som det blev fortalt, blev købt af Niels Katborg for en dyne og en flaske brændevin, for til sidst at ende som en original på et postkort.

Sif. Endnu en af Ulfborgs markante personligheder bliver beskrevet i Birgith Sørensens artikel om Anna Lillelund. Skomagerens datter fra Harboøre, der blev journalist, kendt under synonymet Sif. Som Lise Nørgaard beskrev det i sine erindringer ”De sendte en dame”, cyklede Anna Lillelund ud og tog referater fra diverse møder og begivenheder. Hendes skæbne blev beseglet, da hun var ude og referere fra et dyrskue og her mødte gårdejer Lars Lillelund fra Ulfborg. Hun blev mor og husmor, men var dog tilknyttet Ringkøbing Amts Dagblad som freelance skribent. Artiklen bringer uddrag fra nogle af hendes artikler og nekrologer.

Find Holger. Magnus Møller har, som en anden detektiv, forsøgt at udrede Holger Stillings liv og skæbne. Artiklens titel refererer til den populære børnebog ”Find Holger”, hvor man skal finde drengen Holger på de rigt illustrerede sider. Holger Stilling var en børnehjemsdreng, der kom i lære som snedker hos snedkermester Jens Hansen i Ulfborg omkring år 1900.

En arbejdsdag på Skærum Mejeri, ca. 1965. I arkivets virkeområde, det tidligere Ulfborg-Vemb Kommune, har der været fem mejerier. Af disse fem var det Skærum Mejeri, der overlevede længst. Hans Peter Rasmussen har foreviget en arbejdsdag på Skærum Mejeri med en billedserie fotograferet i ca. 1965.

Ulfborg Borgerforening 1892-2017. Borger- og håndværkerforeningens historie er meget tæt forbundet med stationsbyens historie, så derfor er artiklen, skrevet af Birgith Sørensen, foruden borgerforeningens historie også Ulfborgs historie igennem 125 år. Borger- og håndværkerforeningen havde en finger med i næsten alt, hvad der skete i byen, om det var handelslivet, oprettelse af elværk og en teknisk skole.

Årsskriftet kan købes hos: Købmanden i Thorsminde, Dagli’ Brugsen, Sdr. Nissum, Staby Købmandsforretning, Genbrugsbutikken i Ulfborg, Ulfborg Isenkram, Villumsens Bolighus, Vemb, Røde Kors Genbrug, Vemb, Den grønne Burtik, Bur og på arkivet, Tingvej 5. Pris 130 kr.

Bogen “Ulfborg Sogn” af Alfreds Kaae kan købes på arkivet.          Pris 250 kr.